Consensus Vocalis bas - Gabor Balint
Fotografie: Eigen

Hoe gaat het nu met onze zangers? Hoe vermaken zij zich thuis? Hebben ze misschien leuke tips? Voor elkaar en voor u? En wat waren hun favoriete zangmomenten van de afgelopen jaren? Kom het te weten in de serie  #ThuisbijCV . Vandaag: tenor Gabor Balint.

Helaas kunnen we onze zangers nog even geen fysiek podium bieden en zullen we ze nog een tijdje moeten missen. Daarom zetten we ze graag op een digitale manier in de spotlights. Volg de serie ook via onze Facebook pagina.

Hoe zorg je voor een goede werk/privé balans op dit moment?

Gelukkig is er nog steeds internet. Ik houd dagelijks contact met mijn collega’s en familie. Ook heb ik besloten om een dagelijkse routine te volgen die mijn leven meer divers maakt en afleidt van het feit dat we allemaal in quarantaine zitten. Zingen, sporten, lezen en nieuwe dingen leren vullen mijn dagen op.

Op dit moment lees ik How to Be a Stoic van Massimo Pigliucci. Het is een goed boek voor werkende mensen die het gevoel hebben dat het drukke leven en werk hen inhalen. Het vinden van een balans tussen persoonlijk leven, werk en constant reizen zijn cruciaal voor ons moderne leven. Het boek biedt een zeer nuchtere, stoïcijnse benadering van levensdilemma’s met enkele praktische adviezen. Omdat ik nooit Frans heb geleerd, heb ik besloten om wat basis Frans te leren met behulp van YouTube en andere online-bronnen.

Heb je een bepaald album of muziekstuk waar je de laatste tijd zelf vaak naar luistert?

Sergey Rachmaninov – Vespers, Op 37 (Valery Polyansky, dirigent). Dit soort koormuziek is heel anders dan wat we gewoonlijk met Consensus Vocalis uitvoeren. Wat ik er leuk aan vind, is dat er niets is dat je van de vocale muziek afleidt. Het omringt je als een hoes en wekt al je zintuigen. Het is heel persoonlijk en menselijk.

Wat is jouw favoriete werk om te zingen?

Mijn favoriete stukken zijn van Z. Kodaly en B. Bartok. Ik vind ze erg lyrisch, eenvoudig en hartverwarmend. Ze brengen diepe emoties over die heel gemakkelijk te relateren zijn. Melodische lijnen zijn erg prettig voor de oren.

Is het voor jou mogelijk om dit moment met iemand samen te zingen?

Op dit moment ben ik alleen in mijn huishouden, dus ik kan niet met andere mensen zingen, maar ik heb twee kleine nichtjes waar ik dagelijks via Skype slaapliedjes en kinderliedjes voor zing.

Welk werk zou je altijd nog eens uit willen voeren met Consensus Vocalis?

Het Requiem van G. Verdi.

Als ik naar Verdi’s Requiem luister, denk ik altijd bij mezelf dat het zijn beste opera is. Natuurlijk zeg ik dat niet hardop, zodat mensen om me heen niet denken dat ik een totale gek ben. Toch biedt de muziek ons zoveel meer dan een typisch Requiem. Het zit vol met Verdiaans drama en passie, de theatrale componenten staan dicht bij zijn opera-werken. Het heeft een betoverend audiovisueel en muzikaal effect op de luisteraars. Verdi neemt oude Latijnse, liturgische teksten en maakt er de meest gepassioneerde en levendige muziekreis van. Het is onmogelijk om deze charismatische en aanstekelijke uitnodiging af te keuren.

Consensus Vocalis zou een goede kandidaat zijn om Verdi’s Requiem uit te voeren omdat het koor veel ervaring heeft in zowel opera als oratorium. De fusie van deze twee muzikale genres is uniek en kenmerkend voor het koor en is een van de sterke punten. Het begrijpen van de rijke traditie van oratorium uitvoeringen en het hebben van een uitgebreide podiumervaring met opera’s geeft Consensus Vocalis het vermogen en het unieke geluid om Verdi’s beste ‘opera’ naar voren te brengen die door luisteraars in Nederland kan worden ervaren. Maar dat is natuurlijk alleen mijn mening.

Wat is jouw leukste herinnering aan Consensus Vocalis?

Een van mijn dierbaarste herinneringen is de uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten. Ik had het werk nog nooit gezongen dus de muziek kwam als een totale verrassing voor mij. Ik heb er behoorlijk wat tijd aan besteed en ben fan geworden. De teksten en de muziek zijn super expressief. Het wijst op de verschrikkingen en verwoestende gevolgen van de oorlog. Echter, ik denk dat dit stuk voor mij speciaal is geworden door het publiek. We zongen voor veel militairen, veteranen en mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

Ik kon niet anders dan denken aan mijn grootouders, zij hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Ze leefden hun jongvolwassen leven in de jaren veertig, toen alles werd vernietigd. Ik luisterde altijd gretig en met veel verdriet naar de oorlogsverhalen en herinner me hun gezichtsuitdrukkingen nog steeds. Ze vertelden me dat deze herinneringen alleen door tijd kunnen worden genezen. Hun herinneringen werden bewoond door littekens en een diep traumatische ervaring.

Tijdens het War Requiem-project had ik echter het gevoel dat muziek hier een andere rol speelde. Het was niet alleen een commentaar op de gebeurtenis in het verleden, maar had als het ware medische eigenschappen, helende krachten zou je kunnen zeggen. Ik vroeg me af of mijn grootouders het stuk mooi zouden vinden en wat hun reactie zou zijn. Tijdens het concert observeerde ik het publiek en zag ik dat de muziek een zuiverend effect had, alsof hun emotionele wonden genazen en er inwendige verzoening ontstond. Het is mooi om te denken dat ons publiek de concertzaal met wat meer rust heeft verlaten. Dat is in ieder geval mijn persoonlijke ervaring. Het lijkt erop dat niet alleen tijd kan genezen maar dat muziek evenzeer krachtige en helende eigenschappen bezit.

Steun Consensus Vocalis, juist nu!

Vanuit een stevige basis in Oost-Nederland maakt CV artistiek hoogwaardige voorstellingen in het hele land. Maar helaas, ook wij worden onbedoeld hard getroffen door de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Voorstellingen en concerten zijn geannuleerd en onze agenda is ineens schrikbarend leeg. Achter de schermen wordt desondanks keihard gewerkt aan het vinden van creatieve oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe producties voor de toekomst.

Hoewel ook wij als organisatie volledig achter de COVID-19 maatregelen staan, kan Consensus Vocalis uw steun juist nu goed gebruiken. Met uw donatie kunnen wij kwalitatief hoogwaardige ensemble zang blijven(d) verbinden met de samenleving. Nu, en in de toekomst.

Wij danken u op voorhand heel hartelijk!