ThuisbijCV Sopraan Susanne Weber
Fotografie: Eigen

Hoe gaat het nu met onze zangers? Hoe vermaken zij zich thuis? Hebben ze misschien leuke tips? Voor elkaar en voor u? En wat waren hun favoriete zangmomenten van de afgelopen jaren? Kom het te weten in de serie  #ThuisbijCV . Vandaag: sopraan Susanne Weber.

Helaas kunnen we onze zangers nog even geen fysiek podium bieden en zullen we ze nog een tijdje moeten missen. Daarom zetten we ze graag op een digitale manier in de spotlights. Volg de serie ook via onze Facebook pagina.

Als zanger moet je je stem onderhouden. Hoe ziet op dit moment jouw zangroutine er uit?

Momenteel ziet mijn zangroutine er anders uit dan normaal. Wat natuurlijk niet zo raar is. Er zijn geen projecten meer waar ik gericht voor studeer.
Naast mijn werk voor Consensus Vocalis had ik met mijn vocaal ensemble EVA een mooi concert gepland staan in samenwerking met de King’s Singers tijdens het Schleswig-Holstein Musik Festival in Lübeck, maar we hebben net te horen gekregen dat het hele festival in zijn normale vorm is afgelast. Helaas. In september staat Bruid te koop! weer op de planning, deze productie is verschoven van afgelopen maart naar dit najaar, dit houd ik ook een beetje bij.

Naast deze muziek ben ik ‘alvast’ wat standaard solo-repertoire aan het instuderen, voor wanneer deze concerten voorbij gaan komen. In deze aria’s en de voorbereidingen hiervoor kan ik dan ook goed mijn techniek onderhouden, want dat moet natuurlijk blijven gebeuren.

Wat is jouw leukste herinnering aan Consensus Vocalis?

Leukste herinnering, daar vraag je me wat, ik zing al vanaf mijn studietijd af en aan bij Consensus Vocalis, dus dat zijn heel wat herinneringen. Als ik aan het begin terug denk kies ik voor Die Fledermaus, sémi-scenisch, ik zie het nog voor me: als student dansend en zingend met het Orkest van het Oosten, prachtig.

Maar ook Der Fliegende Holländer, wat minder lang geleden, in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest!

Hiertussen, én hierna uiteraard, zitten nog zoveel mooie dingen. De Dido die we vorig jaar met een klein ensemble mochten opvoeren, alle Mattheüssen en Weihnachten waar ik elke keer weer van geniet, een renaissance programma, een popprogramma. Teveel. Juist die afwisseling, dat vind ik het leukst aan Consensus Vocalis.

Welk werk zou je altijd nog eens uit willen voeren met Consensus Vocalis?

Dat is een lastige. Er is nog zoveel muziek die ik graag zou willen zingen. Een wens is wel om een keer de the Lord of the Rings – koorstukken te zingen. Dit heeft natuurlijk aardig wat voeten in de aarde. Een flink orkest, flink koor, eventueel een flink bioscoopscherm, een flinke zak duiten en een flinke organisatie. (Ik ken mijn Quenyaanse en Sindarijnse teksten in ieder geval alvast! )

Aan de andere kant, puur vocale renaissance muziek lijkt me ook heerlijk.

Hoe zorg je voor een goede werk/privé balans op dit moment?

Zoals je merkt ben ik nog best veel bezig met muziek, dat zal ik nooit uit kunnen zetten, maar hiernaast vermaak ik me ook zeker nog met andere dingen.

Zo heb ik Disney+ inmiddels uit, Amazon Prime ook bijna, Netflix loop ik nu een beetje op achter, is die stapel half gelezen boeken ook bijna weggewerkt en staat mijn tuintje er best prettig bij.

Ik werk volledig thuis en heb de mazzel dat mijn vriend (gedeeltelijk) op zijn kantoor kan blijven werken. We hebben beiden thuiswerken geprobeerd maar dat bleek niet erg handig. Hij moet veel bellen voor zijn werk, dus is het niet zo wenselijk als ik daar doorheen aan het zingen ben. Of andersom. Als ik aan het zingen ben, zit hij daar steeds doorheen te telefoneren. Planning en communicatie is hier leidend!

Is het voor jou mogelijk om dit moment met iemand samen te zingen?

Momenteel heb ik niemand om mee te zingen. In ieder geval niet serieus. Samen (met vriend en zusje) meezingen met Disney-, musical liedjes en Twarres gaat natuurlijk altijd door.

We proberen met EVA nog wel wat te regelen, een grote repetitieruimte bijvoorbeeld, maar dat vereist veel reizen en onze alt mag België nog niet uit. We proberen hiervoor oplossingen te verzinnen. Het online samen zingen en studeren is voor ons helaas geen reële optie, het op elkaar intoneren is praktisch onmogelijk op die manier. Wij zingen voornamelijk a capella. Dat houdt ons niet tegen om het toch te proberen en daar komt nog steeds wat verrassends uit, maar het is veel leuker, interessanter en muzikaler om fysiek samen die muziek te maken.

Heb je een bepaald album of muziekstuk waar je de laatste tijd zelf vaak naar luistert?

Er zijn een paar albums die de laatste weken veel voorbij komen in mijn Spotify-lijst. De eerste is North of Despair van de band Wood & Wire, heerlijke bluegrass muziek die mij terugbrengt naar een avondje uit in Nashville waar we deze band live hebben mogen zien. Vakantie en genieten. Een andere is Rumours van Fleetwood Mac. Beetje nostalgie en gewoon genieten van de ontspannen sfeer.

Er worden veel video’s gedeeld op social media van diverse muzikanten en kunstenaars die iets speciaals doen tijdens deze corona crisis. Heb jij een favoriet en/of een leuke tip van een video die we zeker moeten bekijken en luisteren?

Het is al wel een oudere opname, maar telkens als ik ‘m zie word ik er weer blij van; mijn ensemble bij de Buitenpianist in Zwolle met een arrangement van de Comedian Harmonists.

Daarnaast heeft mijn ensemble met moederdag een nieuw filmpje online gezet als ode aan alle moeders. Dit zingen we ook in een programma dat we wilden opvoeren met organisten in het hele land, maar niet door kon gaan en verplaatst is naar volgend jaar. Naast de ensembles die op deze manier toch hun muziek ten gehore kunnen blijven brengen, vind ik die grote virtuele koren die online voorbij komen erg leuk om naar te kijken en te luisteren. Van het Groot Omroepkoor of De Nederlandse Opera bijvoorbeeld.

Steun Consensus Vocalis, juist nu!

Vanuit een stevige basis in Oost-Nederland maakt CV artistiek hoogwaardige voorstellingen in het hele land. Maar helaas, ook wij worden onbedoeld hard getroffen door de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Voorstellingen en concerten zijn geannuleerd en onze agenda is ineens schrikbarend leeg. Achter de schermen wordt desondanks keihard gewerkt aan het vinden van creatieve oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe producties voor de toekomst.

Hoewel ook wij als organisatie volledig achter de COVID-19 maatregelen staan, kan Consensus Vocalis uw steun juist nu goed gebruiken. Met uw donatie kunnen wij kwalitatief hoogwaardige ensemble zang blijven(d) verbinden met de samenleving. Nu, en in de toekomst.

Wij danken u op voorhand heel hartelijk!