Fotografie: Eigen

Hoe gaat het nu met onze zangers? Hoe vermaken zij zich thuis? Hebben ze misschien leuke tips? Voor elkaar en voor u? En wat waren hun favoriete zangmomenten van de afgelopen jaren? Kom het te weten in de serie  #ThuisbijCV .

Helaas kunnen we onze zangers nog even geen fysiek podium bieden en zullen we ze nog een tijdje moeten missen. Daarom zetten we ze graag op een digitale manier in de spotlights. Blijf op de hoogte van de nieuwe #ThuisbijCV interviews via onze Facebook pagina.

Hoe zorg jij op dit moment voor een goede werk/privé balans?

De dag nadat we moesten stoppen met alle activiteiten kreeg ik zware hoofdpijn en kon ik twee dagen niets eten. We waren zo goed bezig met de intensieve repetities voor ‘Bruid te Koop!’. Daarnaast zat mijn agenda vol met allerlei Passie/Pasen/lente activiteiten. Naast het zingen speel ik piano en (kerk-) orgel voor kerken en amateurkoren. Ook deze activiteiten vielen ineens weg.  Eigenlijk alles, behalve de online kerkdienst waar ik voor speel. Naast mij is er nog één organist die heel soms komt spelen. Ik speel dus bijna alle vieringen.

Ik merkte dat ik veel spanning in mijn lijf had en rust en slaap nodig had. De eerste week heb ik tijd genomen voor mijn administratie en communicatie met mijn werkrelaties. Op dit moment neem ik tijd voor mezelf; ik wandel elke dag met mijn hond, fitness thuis met Youtube filmpjes en ik maak schoon. We hebben nog een lange weg te gaan tot alle activiteiten weer zullen beginnen.

Hoewel ik mijn tijd nu nog gebruik als oplaad periode – zonder goede fysieke conditie kunnen we niet goed zingen – begin ik de komende periode weer langzaam met zang studeren.

Wat is jouw favoriete werk om te zingen?

Ik heb in Tilburg oude ensemblezang gestudeerd. A capella, meerstemmig, polyfoon en veel liturgische muziek. Zonder instrumentale begeleiding voel ik enorme mensenkracht (energie). Iets wat we alleen met de stem kunnen bereiken. Tegelijkertijd ervaren we ook rustmomenten, heerlijk!

Ik zou graag een keer oude polyfoon muziek met Consensus Vocalis willen zingen.

Wanneer wist je zeker dat je professioneel wilde gaan zingen?

Toen ik 16 was volgde ik een piano opleiding in Japan. Het opleidingssysteem is anders dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding als de jong talent klas hier.

Tijdens mijn eerste jaar moest ik als bijvak zangles nemen. Ik vond dat fascinerend. Daarom heb ik veel zangers begeleid op piano. Vanaf mijn 2e jaar heb ik als hoofdvak zingen genomen en werd piano mijn bijvak. Ik vond het vanaf het begin af aan enorm leuk om met andere zangers en instrumentalisten samen muziek te maken. Dat is nog steeds zo.

Naast Consensus Vocalis zing ik ook in het Groot Omroepkoor. Ik krijg veel energie en inspiratie van het zingen in een koor. Met de musici samen op het podium maken we een muzikaal feest.

Is het voor jou mogelijk om dit moment met iemand samen te zingen?

Mijn hond is een goede zanger. Als ik thuis zing of piano speel, komt hij altijd onder mijn vleugel zitten en gaat hij meezingen. Hij zingt mee met de expressie van de muziek; hard/zacht, snel/langzaam.

Wat is jouw leukste herinnering aan Consensus Vocalis?

Ik heb nog niet veel met Consensus Vocalis gewerkt. “Bruid te koop” zou zeker mijn leukste herinnering worden! We dansen veel en de muziek is zo aangenaam. Ik ervaar het heel anders als de andere opera producties. Ik kreeg ook zomaar de rol van “het meisje met de zijden baard” waarin ik een stukje solo mag zingen in een spannend kostuum! Ik heb zoiets nog nooit gedaan!

Steun Consensus Vocalis, juist nu!

Vanuit een stevige basis in Oost-Nederland maakt CV artistiek hoogwaardige voorstellingen in het hele land. Maar helaas, ook wij worden onbedoeld hard getroffen door de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Voorstellingen en concerten zijn geannuleerd en onze agenda is ineens schrikbarend leeg. Achter de schermen wordt desondanks keihard gewerkt aan het vinden van creatieve oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe producties voor de toekomst.

Hoewel ook wij als organisatie volledig achter de COVID-19 maatregelen staan, kan Consensus Vocalis uw steun juist nu goed gebruiken. Met uw donatie kunnen wij kwalitatief hoogwaardige ensemble zang blijven(d) verbinden met de samenleving. Nu, en in de toekomst.

Wij danken u op voorhand heel hartelijk!