#ThuisbijCV sopraan Ivette van Laar
Fotografie: Yke Ruessink

Hoe gaat het nu met onze zangers? Hoe vermaken zij zich thuis? Hebben ze misschien leuke tips? Voor elkaar en voor u? En wat waren hun favoriete zangmomenten van de afgelopen jaren? Kom het te weten in de serie  #ThuisbijCV . Vandaag: sopraan Ivette van Laar.

Helaas kunnen we onze zangers nog even geen fysiek podium bieden en zullen we ze nog een tijdje moeten missen. Daarom zetten we ze graag op een digitale manier in de spotlights. Volg de serie ook via onze Facebook pagina.

Als zanger moet je je stem onderhouden. Hoe ziet op dit moment jouw zangroutine er uit?

Natuurlijk zijn de concerten allemaal afgelast, dus ik zing veel minder, maar ik heb gelukkig ook werk dat in aangepaste vorm doorgang kan vinden.

Zo ben ik als zangdocent verbonden aan de opleiding Docent Muziek aan de Hogeschool Leiden. Daar hebben we de lessen direct online voortgezet. Het heeft wat voeten in aarde gehad om uit te zoeken hoe we dit precies het beste vorm konden geven. We liepen er bijvoorbeeld tegenaan dat er in een online verbinding, natuurlijk vertraging zit. Samen zingen, of een student begeleiden op de piano tijdens de les, dat zit er niet in. Ik heb veel pianobegeleidingen voor ze opgenomen, zodat ze thuis toch verder konden studeren. Op hun beurt maken ze regelmatig opnames van hun voortgang waar ik feedback op geef.  Online lessen en opnames beluisteren is natuurlijk wel heel anders dan iemand live horen. Er zit bijvoorbeeld een enorm verschil in geluidskwaliteit.

#ThuisbijCV sopraan Ivette van Laar - onlinen lesgeven
– De setting om online les te geven van Ivette –

Gelukkig is het sinds deze week weer mogelijk om fysiek individuele lessen op afspraak te geven aan de Hogeschool aan studenten die zangexamen moeten doen. Een enorme verademing en een feest om mijn studenten weer volledig te kunnen zien en horen en mijn zintuigen weer te kunnen vertrouwen.

Ook mijn eigen lespraktijk in Zutphen ben ik langzaam en met de nodige maatregelen weer aan het opstarten. Gelukkig heb ik in beide gevallen de beschikking over een hele grote, goed geventileerde ruimte waar mijn studenten en ik makkelijk 4 meter uit elkaar kunnen staan.

Het is wel bizar dat je als zanger altijd het gevoel gehad hebt 1 van de meest gezonde beroepen te hebben en dat het nu ineens als gevaarlijk bestempeld wordt. Met meerdere mensen musiceren kan voorlopig niet. Dat doet wel wat met je.

Wat ik dan ook enorm heb gemist in deze lijdenstijd is het niet kunnen zingen van de Matthaus Passion. Die zing ik sinds 1999 vrijwel jaarlijks meerdere keren, waaronder met Consensus Vocalis. Ook dit jaar keek ik enorm uit naar een paar weken full time Bach. Met Jos van Veldhoven als dirigent beloofde het in 2020 bij Consensus toch een speciale editie te worden. Ik hoop dat het gehele concert, inclusief van Veldhoven, volgend jaar alsnog uitgevoerd kan worden.

Welk werk zou je graag (nog meer) met Consensus Vocalis uitvoeren?

Het lijkt me fantastisch om Chanting Forest in een bos uit te voeren. Op een open plek heb je nog steeds goede akoestiek. De bomen vormen een soort koepels. Persoonlijk krijg ik enorm veel impulsen en inspiratie uit de natuur. Het werkt allemaal met elkaar samen. Dat is een van de redenen waarom ik zelf graag les geef in een grote tuin.

– De moestuin van Ivette –

Afgelopen zomer zongen we Chanting Forest in een grote manege terwijl het 40 graden was. Wat was dat een uitdaging! Ook daar heeft de natuur in het laatste concert voor een extra mooie toevoeging gezorgd. Het ging regenen. Het geluid van kletterende regen op het dak vormde een grondtoon waardoor we als zangers samen nog beter gingen zingen.

Wanneer wist je zeker dat je professioneel wilde gaan zingen?

Dat weet ik nog exact, het is nu 25 jaar geleden: 23 juni 1995!

Ik zat op de Vrije middelbare school in Zutphen. Toen ik in de 11e klas zat nam ik deel aan een kooruitvoering. Destijds was ik 17 jaar oud. Het programma was iets te kort, daardoor mocht ik samen met een klasgenoot (Anne Lichthart, zij heeft de tekst voor Bruid te Koop! voor haar rekening genomen) duetten van Purcell ten gehore brengen. Tijdens het optreden ontdekte ik als verlegen meisje dat ik met zang zoveel meer kon zeggen. Ik kon opeens overbrengen wat er van binnen in me leefde. Die avond besloot ik dat het mijn beroep werd.

#ThuisbijCV sopraan Ivette van Laar
– Ivette in de 11e klas tijdens de kooruitvoering –

Het jaar na dat optreden ben ik gaan rondkijken op conservatoria en heb ik les genomen van een conservatorium student. Ik werd na vier maanden les aangenomen voor de vooropleiding en daarvoor reisde ik tijdens mijn HAVO examenjaar 3 keer in de week af naar Enschede.

Eigenlijk wilde ik altijd binnenhuis architect worden en dacht ik naar de kunstacademie in Arnhem te gaan, waar ik de studie met zang hoopte te combineren. Uiteindelijk heb ik er dus voor gekozen om alleen klassieke zang te studeren. Daar heb ik geen dag spijt van gehad!

Heb je een bepaald album of muziekstuk waar je de laatste tijd zelf vaak naar luistert?

Eigenlijk luister ik nauwelijks naar muziek. Er zit altijd muziek in mijn hoofd en ik houd ook enorm van stilte. Daarnaast vormen geluiden in de natuur ook prachtige concerten. Dat hoorde je de eerste weken van de lockdown heel goed. Het is een bijzonder geluid. Helaas merk ik dat het al weer drukker wordt. Het verkeer en omgevingsgeluid komen weer meer op gang. Maar ik zit nog regelmatig een tijd stil in mijn moestuin om naar al het leven om me heen te luisteren.

Wat is jouw leukste herinnering aan Consensus Vocalis?

Een van de voorstellingen die ik erg bijzonder vond om aan mee te werken was Airways, in 2012! We voerden prachtige muziek van Arvo Pärt uit met een kleine bezetting van het Orkest van het Oosten, met name strijkers, en dansers van dansgezelschap Club Guy & Roni. Bij het laatste stuk stonden we met grote afstand tussen de zangers verspreid over het podium. Niet om coronaproof te zingen, maar vanwege de dansers die tussen ons door bewogen. Een magische, onvergetelijke voorstelling.

Steun Consensus Vocalis, juist nu!

Vanuit een stevige basis in Oost-Nederland maakt CV artistiek hoogwaardige voorstellingen in het hele land. Maar helaas, ook wij worden onbedoeld hard getroffen door de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Voorstellingen en concerten zijn geannuleerd en onze agenda is ineens schrikbarend leeg. Achter de schermen wordt desondanks keihard gewerkt aan het vinden van creatieve oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe producties voor de toekomst.

Hoewel ook wij als organisatie volledig achter de COVID-19 maatregelen staan, kan Consensus Vocalis uw steun juist nu goed gebruiken. Met uw donatie kunnen wij kwalitatief hoogwaardige ensemble zang blijven(d) verbinden met de samenleving. Nu, en in de toekomst.

Wij danken u op voorhand heel hartelijk!