ThuisbijCV mezzosopraan Franske van der Wiel
Fotografie: eigen archief

Hoe gaat het nu met onze zangers? Hoe vermaken zij zich thuis? Hebben ze misschien leuke tips? Voor elkaar en voor u? En wat waren hun favoriete zangmomenten van de afgelopen jaren? Kom het te weten in de serie  #ThuisbijCV . Vandaag: mezzosopraan Franske van der Wiel.

Helaas kunnen we onze zangers nog even geen fysiek podium bieden en zullen we ze nog een tijdje moeten missen. Daarom zetten we ze graag op een digitale manier in de spotlights. Volg de serie ook via onze Facebook pagina.

Als zanger moet je je stem onderhouden. Hoe ziet op dit moment jouw zangroutine er uit?

Persoonlijk vind ik het een hele moeilijke tijd. Het zingen ligt natuurlijk aardig stil en van een routine kan ik niet echt spreken. Gelukkig is mijn hele familie gezond. Daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben alleen niet zo goed in niets doen.

Sinds een kleine maand heb ik het gelukkig weer ontzettend druk omdat ik bezig ben met verhuizen! Mijn vriend en ik kochten vorig jaar een nieuwbouwwoning. Het is 6 mei opgeleverd, dus op dit moment heb ik afleiding genoeg. Daarnaast gaat het nu al een stuk beter met me dan in de echte lockdown periode. Dat vond ik best wel zwaar. De eerste paar dagen zijn nog goed door te komen maar daarna druppelden de annuleringen van projecten binnen en daalde het besef van de omvang van Covid-19. Pas toen schrok ik heel erg.

Het begin van de coronacrisis vond ook nog eens plaats in de passietijd. Normaalgesproken is die enorm druk. Soms kijk ik maar een dag of zelfs een halve dag vooruit. Daarom plan ik normaal gesproken strak in wat ik moet studeren. Dat viel allemaal weg. Het voelde bizar, maar eigenlijk was het nog gekker:

Twee dagen voor de maatregelen werden ingevoerd, en we hoorden dat we allemaal thuis moesten blijven, was ik nog op tournee in Nieuw Zeeland met het Nederlands Kamerkoor. We zijn dus net op tijd thuis gekomen! Een dag na thuiskomst stond er voor mij een vergadering met de koorcommissie van Consensus gepland. Ook was ik van plan om na de vergadering te gaan kijken bij de voorgenerale van de opera Bruid te Koop! in Enschede. Ik zat in de auto toen een van mijn collega’s me belde. Het was gecanceld. Terwijl ik doorreed naar Enschede, ik was er al bijna, vroeg ik me af waar ze het over had. Ik snapte niet wat er aan de hand was. Pas toen ik mijn auto parkeerde viel het kwartje. Bruid te Koop! was gecanceld. We hebben wel besloten de vergadering door te laten gaan, op gepaste afstand. Al was er uiteindelijk weinig meer om over te vergaderen. Naar mijn weten is daar niemand ziek van geworden gelukkig. Op dat moment wisten we gewoon nog niet hoe de situatie exact in elkaar stak.

In eerste instantie kwam de realisatie dat ik een hele hoop inkomsten zou missen. Dat is natuurlijk enorm vervelend maar op dat moment had ik nog het idee dat ik vanaf juni wel weer aan het werk zou kunnen. Dat was prima geweest. Nu is er de realisatie dat ik waarschijnlijk erg weinig werk heb tot het einde van dit jaar. Het is pijnlijk maar ik heb een halve baan bij het Groot Omroepkoor dus financieel gezien heb ik gelukkig een vaste basis.

In het begin van de crisis had ik nog wel een paar kleine projectjes die door konden gaan. Bij het Groot Omroep koor bijvoorbeeld. Ook met Consensus hebben we nog een opname gemaakt in het Wilminktheather. Deze video’s zijn pas online gezet.

Wat is jouw favoriete werk om te zingen?

Dat heb ik niet echt. Ik studeer zelf heel graag voor dingen die ik op de planning heb staan. Daar kan ik ook heel goed en snel voor studeren. Maar als alles dan in een keer wegvalt, zoals bijvoorbeeld afgelopen april het geval was, dan zing ik dus vrijwel niet meer.

Heb je een bepaald album of muziekstuk waar je de laatste tijd zelf vaak naar luistert?

Ik luister graag klassieke muziek maar niets in het bijzonder. Ik houd heel erg van muziek die ik al ken en daarom mee kan zingen en de muziek die ik in moet studeren.

Is het voor jou mogelijk om dit moment met iemand samen te zingen?

Mijn vriend is semi-professioneel zanger naast zijn baan in de bouw. Hij zingt als bariton ook wel eens bij professionele koren en is bezig met een korte opleiding voor ensemble zang. We kunnen dus samen stukken zingen maar dat doen we vrijwel nooit. We proberen elkaar vooral de ruimte te geven om zelf te studeren.

Wanneer wist je zeker dat je professioneel wilde gaan zingen?

Ik ben heel erg opgegroeid met klassieke muziek. Toen ik 6 of 7 jaar was heb ik me aangemeld bij Koorschool Midden-Gelderland. We hadden twee keer in de week theorieles, afgewisseld met koorzang. Ook heb ik dirigeer lesjes gehad. Daar ken ik overigens mijn vriend van.

De dirigent vond het blijkbaar wel leuk hoe ik zong dus ik mocht ook wat solo’s zingen. Je hoort dan van je familie en ander publiek dat je er misschien iets mee moet doen. Ze vroegen of ik niet naar het conservatorium wilde. Waarom eigenlijk ook niet? Dacht ik. Destijds wist ik niet wat ik anders moest doen. Om achteraf geen spijt te krijgen van die keuze heb ik de allerlaatste periode op de middelbare school wel rondgekeken naar andere studies. Psychologie en binnenhuisarchitectuur bijvoorbeeld. Er kwam toch vrij snel uit dat ik echt naar het conservatorium wilde. Het heeft er ook mee te maken dat ik al kon zingen en wist wat ik er van kon verwachten. Van de andere beroepen wist ik dat niet.

Welk werk zou je altijd nog eens uit willen voeren met Consensus Vocalis?

Moeilijke vraag! Waar ik heel erg graag naar luister en wat me fantastisch lijkt om te zingen zijn de motetten van Bach! Het stond op het progamma van Consensus Vocalis voor afgelopen mei.

Wat is jouw leukste herinnering aan Consensus Vocalis?

Tijdens een vergadering met Consensus vorig jaar, waar de koorcommisie onderdeel van was, hebben we een tijdlijn gemaakt met wat we als organisatie allemaal gedaan hadden. Dat vond ik enorm leuk om te doen. Ik realiseerde me ineens dat ik bij best veel producties aanwezig ben geweest en dat ik er veel mooie herinneringen aan heb.

Wat ik bijvoorbeeld altijd heel leuk vond zijn de hemelvaart concerten. Maar ook aan mijn eerste uitvoering van Hohe Messe heb ik goede herinneringen. Ik zat in het 2e of 3e jaar van het conservatorium en werd toen gevraagd om voor iemand in te vallen die ziek was geworden. Ik vond dat een enorme uitdaging en ontzettend leuk om te doen!

Ook de opera La Traviata is me bijgebleven. Het was de eerste opera waar ik aan mee deed als koorlid en het was direct een goede vuurdoop. Als koor hadden we best een flinke rol en we moesten ook erg precies zijn in met name de regie. Ik heb hier enorm veel van geleerd. Het is toch echt heel anders dan de Barok muziek waar ik iets bedrevener in ben.

Er worden veel video’s gedeeld op social media van diverse muzikanten en kunstenaars die iets speciaals doen tijdens deze corona crisis. Heb jij een favoriet en/of een leuke tip van een video die we zeker moeten bekijken en luisteren?

In het begin vond ik alle nieuwe content wel leuk maar ik heb het niet zo bekeken. Op een gegeven moment werd het teveel. Ik vind het wel heel goed dat The Metropolitan Opera en De Nationale Opera veel uitvoeringen online hebben gezet.

Er staan ook video’s online waarin ik zelf heb gezongen. Zo is er bijvoorbeeld een van het Apollo Ensemble. Zij waren uitgeroepen tot winnaar van de Lelyprijs 2020. De prijs zou in maart worden uitgereikt. Uiteindelijk hebben ze een mooie opname mogen maken in het provinciehuis van Lelystad. Het is 4 keer uitgezonden op TV.

Steun Consensus Vocalis, juist nu!

Vanuit een stevige basis in Oost-Nederland maakt CV artistiek hoogwaardige voorstellingen in het hele land. Maar helaas, ook wij worden onbedoeld hard getroffen door de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Voorstellingen en concerten zijn geannuleerd en onze agenda is ineens schrikbarend leeg. Achter de schermen wordt desondanks keihard gewerkt aan het vinden van creatieve oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe producties voor de toekomst.

Hoewel ook wij als organisatie volledig achter de COVID-19 maatregelen staan, kan Consensus Vocalis uw steun juist nu goed gebruiken. Met uw donatie kunnen wij kwalitatief hoogwaardige ensemble zang blijven(d) verbinden met de samenleving. Nu, en in de toekomst.

Wij danken u op voorhand heel hartelijk!