#ThuisbijCV bariton Youngky Eurlings
Fotografie: Eigen

Hoe gaat het nu met onze zangers? Hoe vermaken zij zich thuis? Hebben ze misschien leuke tips? Voor elkaar en voor u? En wat waren hun favoriete zangmomenten van de afgelopen jaren? Kom het te weten in de serie #ThuisbijCV . Vandaag: bariton Youngky Eurlings.

Helaas kunnen we onze zangers nog even geen fysiek podium bieden en zullen we ze nog een tijdje moeten missen. Daarom zetten we ze graag op een digitale manier in de spotlights. Volg de serie ook via onze Facebook pagina.

Wanneer wist je zeker dat je professioneel wilde gaan zingen?

Eigenlijk wist ik altijd al dat ik professioneel wilde gaan zingen, ik heb nooit aan iets anders gedacht. Op mijn 16e werkte ik bij ouders van een vriendin van me. Zij spoorden me aan om privé-zangles te nemen als ik daar later mijn beroep van wilde maken. Ik dacht toen dat dat niets voor mij zou zijn maar ze kregen gelijk, ik vond het hartstikke leuk. Ik leerde veel en ging technisch gezien ook snel vooruit. Pas in de 4de klas van de middelbare school kwam ik er tot mijn verbazing achter dat je ook gewoon een opleiding in zang kon doen! We kregen toen een opleidingen middag waarin je kennis kon maken met allerlei opleidingen.

De opleiding popmuziek heeft ook even mijn aandacht getrokken maar het liefst wilde ik een musical opleiding gaan doen. Toch heb ik besloten na het VMBO eerst mijn HAVOdiploma te halen en tussendoor musical lessen te volgen. Met mijn HAVO diploma op zak heb ik in Tilburg auditie gedaan voor de opleiding Muziektheater. Tijdens de auditie vroegen ze of ik ook geïnteresseerd was in klassiek muziektheater. Dat zou beter bij mijn stem passen. Ik heb de vooropleiding gedaan en ben uiteindelijk in Maastricht aangenomen voor de klassieke opleiding.

Als zanger moet je je stem onderhouden. Hoe ziet op dit moment jouw zangroutine er uit?

In het begin van de coronacrisis heb ik een maand lang niet gezongen. Dat merk je! Het is alsof je aan een roestige kar trekt. Je stem schiet uit of over. Maar na een paar dagen is dat gelukkig weer weg.

Thuis zing ik op het moment veel musical repertoire. Het is fijn om te doen, leuk en vooral zonder stress. Ik merk dat ik op een andere en rustigere manier zing, wat ten goede komt aan mijn zangstem. Ik ontdek veel nieuwe stukken. Ik zing ook meer op instinct en ben constant bezig me te bedenken of ik het wel goed doe. Het is heel bewust zingen en ik leer er veel van.

Het belangrijkste voor mij is goed opwarmen, bij het opwarmen heeft de doorstroom van mijn adem de prioriteit. Dat levert soms rare geluiden op maar het werkt wel voor mij. Wanneer ik het gevoel heb dat mijn stem opgewarmd is begin ik aan mijn zang stukken. 

Wat is jouw favoriete werk om te zingen?

Tijdens mijn opleiding kreeg ik veel vrijheid en support om zelf stukken te kiezen die ik wilde zingen. Als je kiest wat je leuk vind leer je er sneller van. Er zijn genoeg stukken te vinden die voldoen aan de normen. Op dit moment heb ik geen favoriet, ik vind alles leuk om te zingen zolang het maar bij mijn stem past.  Ik sta open voor heel veel dingen. Zeker als je het hebt over repertoire wat bij mijn stem past, maar wat ik nog niet ken. 

Wat is jouw leukste herinnering aan Consensus Vocalis?

Ik zing nog niet lang bij Consensus Vocalis maar mijn leukste herinneringen zijn de repetities van Bruid te koop!

Een groot deel van het koor heb ik ontmoet tijdens War Requiem en Wonderful Town. Maar dit soort concerten zijn over het algemeen redelijk korte projecten waarin je elkaar niet echt lang spreekt. Met de opera Bruid te koop! kwam daar verandering in. De zangers die ik eerder gezien had leerde ik opeens van een hele andere kant kennen. Een opera maakt een hoop los bij mensen! Daarnaast ben je de hele dag met elkaar bezig, je maakt het gezellig met elkaar. Een praatje is dan zo gemaakt.

Wat is jouw favoriete werk om te zingen?

Ik heb (ook) enorm veel plezier gehad tijdens de repetities en uitvoeringen van Wonderful Town. Van mij mogen meer van zulke concerten gegeven worden! Het is even iets anders dan puur klassiek. Het gaat meer de musical kant op. Tijdens Wonderful Town klonk het orkest geweldig. De dirigent was ook ontzettend goed. Iedereen had het naar zijn zin, de liedjes waren leuk om te zingen en je zag het publiek genieten. Daar geniet je dan zelf ook van. En tijdens de Conga is er natuurlijk veel gelachen.

Heb je een bepaald album of muziekstuk waar je de laatste tijd zelf vaak naar luistert?

Momenteel luister ik veel naar Phantom of the opera en Sweeney Todd. In beide musicals kan de hoofdrol gezongen/gespeeld worden door een bariton. Dus dan kan ik ook lekker meezingen!

Er worden veel video’s gedeeld op social media van diverse muzikanten en kunstenaars die iets speciaals doen tijdens deze coronacrisis. Heb jij een favoriet en/of een leuke tip van een video die we zeker moeten bekijken en luisteren?

The Phantom of the Opera 25th Anniversary in de Royal Albert Hall. Dat is een geweldige opname maar helaas niet meer gratis op YouTube te zien. Het blijft een must see!

Steun Consensus Vocalis, juist nu!

Vanuit een stevige basis in Oost-Nederland maakt CV artistiek hoogwaardige voorstellingen in het hele land. Maar helaas, ook wij worden onbedoeld hard getroffen door de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Voorstellingen en concerten zijn geannuleerd en onze agenda is ineens schrikbarend leeg. Achter de schermen wordt desondanks keihard gewerkt aan het vinden van creatieve oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe producties voor de toekomst.

Hoewel ook wij als organisatie volledig achter de COVID-19 maatregelen staan, kan Consensus Vocalis uw steun juist nu goed gebruiken. Met uw donatie kunnen wij kwalitatief hoogwaardige ensemble zang blijven(d) verbinden met de samenleving. Nu, en in de toekomst.

Wij danken u op voorhand heel hartelijk!