ThuisbijCV alt Machteld van de Putte
Fotografie: Marco Borggreve

Hoe gaat het nu met onze zangers? Hoe vermaken zij zich thuis? Hebben ze misschien leuke tips? Voor elkaar en voor u? En wat waren hun favoriete zangmomenten van de afgelopen jaren? Kom het te weten in de serie  #ThuisbijCV . Vandaag: mezzosopraan Machteld van de Putte.

Helaas kunnen we onze zangers nog even geen fysiek podium bieden en zullen we ze nog een tijdje moeten missen. Daarom zetten we ze graag op een digitale manier in de spotlights. Volg de serie ook via onze Facebook pagina.

Als zanger moet je je stem onderhouden. Hoe ziet op dit moment jouw zangroutine er uit?

Als je vraagt naar mijn zangroutine is dat naast het af en toe historisch onverantwoord uitbarsten in ‘Erbarme dich’ toch vooral het inzingen van oefeningen voor het koor Valsch en Gemeen dat ik dirigeer.

Probeer maar eens: ‘Koekenpannen pakken pannenkoeken bakken’:

Of bijvoorbeeld de lekkere losmaker ‘Achtbaan’:

Wat is jouw leukste herinnering aan Consensus Vocalis?

Een van mijn leukere Consensus Vocalis herinneringen is het avond na avond opdracht geven tot martelen en executeren van Cavaradossi, de kunstschilderliefde van Tosca. Als Giudice (rechter) voltrok ik samen met collega’s Tom (beul) en Christiaan (dokter) het onherroepelijke vonnis, terwijl Tosca nog onwetend stamelt: ‘È una comedia, lo so’. Ook de bij zonsopgang bovenop het dak P-garage gemaakte film met levensechte galg zette het soms ietwat grijze Enschede voor mij weer in een geheel ander daglicht.

Welk werk zou je altijd nog eens uit willen voeren met Consensus Vocalis?

Graag zou ik nog eens een miniopera maken rondom het helaas tijdloze thema van de vluchtelingen op basis van de opera The Consul (1950) van Gian Carlo Menotti. Hierin klinkt de prachtige anti-bureaucratische aria ‘Papers, papers, papers’, waarin de eindeloos in de wachtstand gezette hoofdpersoon Magda fenomenaal haar frustraties uit.

Hoe zorg je voor een goede werk/privé balans op dit moment?

Net voor de lockdown zong ik O Viridissima Virga van Hildegard von Bingen (1098-1179) in opdracht van een benedictijnse bijeenkomst ‘Ritme en Rituelen’ in een klooster in Vught. In onderstaand filmpje zie je me inzingen in de kapel… een onvoorziene voorbode van de vocale rust die ons te wachten stond…

Werk en privé is in deze periode uiteraard uit balans. Nu mis ik alle mensen waar ik mee en voor zingspeel enorm. Als je na een wekenlang intensieve repetitieperiode met ‘Bruid’ lekker op elkaar ingewerkt bent en je wordt op de dag van de eerste voorstelling voor publiek terug naar huis gestuurd is dat fysiek en mentaal ingrijpend. Een vervreemdende en onmachtige leegte. Over die benauwende realiteit maakte ik vorige week met vriendin en filmproducent Anne Begheyn een kort filmpje. De symboliek vind je bijvoorbeeld in de al maanden voor de lockdown ingepakte Utrechtse Dom, de nutteloosheid van het omkleden naar mijn in de wind waaiende Fliegende Holländer-kostuum, en de uiteindelijke onmacht om je stem te laten klinken… Maria C. in Puccini’s executiemuziek doet de rest.

Ten slotte moet deze rubriek natuurlijk wel hoopgevend eindigen… daarom voor in de huiselijke kring een lekkere fruitcanon, met galmende en gezonde groet,

Machteld

Steun Consensus Vocalis, juist nu!

Vanuit een stevige basis in Oost-Nederland maakt CV artistiek hoogwaardige voorstellingen in het hele land. Maar helaas, ook wij worden onbedoeld hard getroffen door de maatregelen rondom het COVID-19 virus. Voorstellingen en concerten zijn geannuleerd en onze agenda is ineens schrikbarend leeg. Achter de schermen wordt desondanks keihard gewerkt aan het vinden van creatieve oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe producties voor de toekomst.

Hoewel ook wij als organisatie volledig achter de COVID-19 maatregelen staan, kan Consensus Vocalis uw steun juist nu goed gebruiken. Met uw donatie kunnen wij kwalitatief hoogwaardige ensemble zang blijven(d) verbinden met de samenleving. Nu, en in de toekomst.

Wij danken u op voorhand heel hartelijk!