Over Consensus Vocalis

Consensus Vocalis is stevig geworteld in landsdeel Oost, gevestigd in Enschede en het enige professionele vocale ensemble langs de gehele oostelijke landsgrens. De artistieke leiding van het koor is in handen van dirigent Béni Csillag.

Het koor is samen met de andere professionele (muziek)gezelschappen van groot belang voor de culturele infrastructuur (Nederlandse Reisopera, Phion, Theater Sonnevanck) in landsdeel Oost. Daarnaast is het een gewaardeerde samenwerkingspartner van onder andere Stichting BachTwente, Noord-Nederlands Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Musica Amphion, Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, Silbersee, Stift Festival, Internationale Koorbiënnale Haarlem, Muze van Zuid en ArtEZ conservatorium Zwolle.

Het koor werkte de afgelopen jaren met dirigenten als Jules Buckley, Benjamin Goodson, Antony Hermus, Julia Jones, Antonello Manacorda, Benjamin Lévy, Daniel Reuss, Ilyich Rivas, Ed Spanjaard, Klaas Stok, Jan Willem de Vriend en Jaap van Zweden.

Het koor heeft een breed repertoire variërend van Bach en Beethoven tot hedendaagse componisten als Pärt, Vasks, Gustavs, Welmers, Bank, van Rossem, Jeths, Torstensson en Rijpstra. Van a capella, opera en kamermuziek tot barok, nieuwe composities, muziektheater, jeugdvoorstellingen en de grote symfonische werken. (onder andere War Requiem van Britten, Beethoven IX, Requiem Mozart).

Door een zorgvuldige selectie van zangers heeft Consensus Vocalis een geheel eigen klank die in alles te herkennen is: helder, expressief, intens en vol overgave. Het ensemble staat garant voor grote stijlflexibiliteit en een hoge kwaliteit in koorklank en weet na strenge selectie de beste professionele koorzangers aan zich te binden uit binnen- en buitenland.

Consensus Vocalis zong de premières van Licht en Donker van Jan Welmers, Via Crucis van Andries van Rossem, Aube van Daan Manneke met organist Leo van Doeselaar, Requiem van Willem Jeths in een bewerking voor cello octet, koor en slagwerk en twee vocale solisten en nam in 2019 met Daniel Rowland en Maja Bogdanovic in aanwezigheid van de componist een cd op met werken van Peteris Vasks (release 2020). Voor de online editie Live from Haarlem van de Internationale Koorbiënnale Haarlem nam Consensus Vocalis in 2021 werken op van de jonge componiste Frieda Gustavs, Ēriks Ešenvalds, Hendrik Andriessen, Gustav Mahler en Charles Ives.. Deze opnames werden gestreamd via het succesvolle videokanaal van het Britse ensemble Voces8. In het festival Muze van Zuid is Consensus Vocalis in september 2021 Choir in Residence.

De recensies over het koor zijn lovend: ‘Bloedstollend mooi’ (muziek-recensie.nl), ‘Uitmuntend in karakter en kleur’ ( **** NRC), ‘Van uitzonderlijk niveau’ (Theaterkrant). “Het koor Consensus Vocalis zingt Verdi’s verrukkelijke koorscènes fris, scherp op de tel en welluidend.” ( **** La Traviata – NRC)

Audities

Wil je deel uit maken van Consensus Vocalis? Kom dan auditeren!

ANBI status

De stichting Consensus Vocalis is door de belastingdienst aangemerkt als een culturele algemeen nut beogende instelling

‘De rol die Consensus Vocalis vervult is essentieel en levert een belangrijke bijdrage aan het culturele aanbod in Oost Nederland maar ook daarbuiten. De samenwerking met Consensus Vocalis is voor de Nederlandse Reisopera van grote waarde nu en in de toekomst.’

Bart van Meijl
Directeur a.i. Nederlandse Reisopera

‘Onze ervaringen in de afgelopen jaren als coproducenten hebben ons geleerd dat Consensus Vocalis, behalve een ongelofelijk goed koor, ook als medemaker onze artistieke armslag vergroot. Consensus Vocalis levert een belangrijke bijdrage aan het professionele makers klimaat van onze regio.’

Lieke Bisseling
Zakelijk directeur Theater Sonnevanck

‘Wij zijn blij met de functie die Consensus Vocalis in de Overijssels culturele infrastructuur vervult en verheugen ons op voortzetting van de plezierige samenwerking.’

Jacco Post
Directeur Phion, orkest van Gelderland en Overijssel

We horen graag van je

Heb je een vraag, een suggestie of een compliment voor ons? Of wil je graag met ons samenwerken? Laat het ons gerust weten via het contactformulier. We antwoorden je zo snel mogelijk.

Béni Csillag, artistiek leider
Francis Faas, directeur