Orakel

Wat verbindt de componisten Dusapin en Di Lasso, Von Bingen en Tormis? Een zekere voorliefde voor mystiek, dezelfde fascinatie voor spiritualiteit – welke dan ook – en haar weg, haar duistere hoekjes, haar geheimen.

Consensus Vocalis brengt verschillende profeten samen rond een voorgedragen tekst van Meester Eckhart, laat verschillende orakels weerklinken, spreekt over wat is en wat zal zijn. Di Lasso’s chromatiek staat tegenover Dusapin’s lange meditatieve lijnen en wendingen, Hildegard Von Bingen’s cryptische intensiteit contrasteert met Tormis’ cathartische vocale explosies.

Het is een antifoon van Von Bingen dat de weg wijst en de mysteries onthult in lichtende schaduwen. Von Bingen richt zich tot de oude profeten terwijl zij uit haar eigen symboliek van visionaire ervaringen put.

Orlando di Lasso’s Prophetiae Sibyllarum, dat uit twaalf motetten bestaat die elk de titel dragen van een specifieke Sibyllijnse profetes, ligt in het verlengde hiervan en bereikt een chromaticiteit met een bijzondere intensiteit. Het ongewone, geheime en mysterieuze effect van de poëtische teksten wordt benadrukt.

Dusapins Granum Sinapis, gebaseerd op een tekst die wordt toegeschreven aan Meester Eckhart – de tekst die als rode draad door de avond loopt – geeft een overzicht van de zoektocht naar het essentiële en het mystieke oneindige. De componist zelf beschrijft koorzang als iets metafysisch, bijna iets onuitsprekelijks.

Raua needmine – letterlijk de Vloek op het IJzer – van de Estse componist Tormis is gebaseerd op het Finse epos Kalevala waaraan Estse dichters verzen hebben toegevoegd. Vanuit die oude sjamanistische tradities sluit dit werk het concert af.

Orakel is een idee van Esther Gutbub en Dorien Deodatus, studenten Zang Klassiek aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle en stagiaires bij Consensus Vocalis.

Programma

Hildegard von Bingen (1098-1179) – O spectabiles viri

Orlando Di Lasso (1532-1594)  – Prophetiae Sibyllarum

Pascal Dusapin (1955*) – Granum sinapis

Veljo Tormis (1930-2017) – Raua needmine

Tekst Granum Sinapis  toegeschreven aan Meester Eckhart

Uitvoerenden

Consensus Vocalis

Sara van Gennip – verteller

Béni Csillag – muzikale leiding


Bestel nu tickets

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin